Studiul asupra termoconductibilitatii metalelor arata ca cuprul este cel mai bun conductor termic dupa argint. Vasele de gatit si mai ales Cazanele de Tuica din cupru (de puritate min. 99.9 %),  asigura raspandirea temperaturii aproape instantaneu, in mod egal pe toata suprafata oalei de gatit, inclusiv pe peretii vasului. Conform studiilor, cuprul conduce caldura de 9 ori mai bine decat otelul inoxidabil (inoxul).

DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU?                           

                          

Cuprul este capabil sa distruga bacteriile si virusii nedoriti. Este interesant ca medicina ayurvedica stia acest lucru inca de pe vremea cand bacteriile erau o notiune necunoscuta stiintei. Ayurveda recomanda si astazi pastrarea apei de baut in vase de cupru.

Egiptenii antici foloseau ulcioare si caldari de cupru pentru a mentine apa proaspata. Chiar si in prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orasul indian Rameswaram se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusa din fluviul Gange, spre a-i fi oferita zeului Shiva. Apa pastrata in felul acesta ramane proaspata ani la rand.

Potrivit oamenilor de stiinta, recipientele de cupru pot fi raspunsul in ceea ce priveste anihilarea bacteriei E-coli, care traieste in intestinul omului si al tuturor animalelor cu sange cald, producand imbolnaviri grave. Specialistii britanici au efectuat cercetari in acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea ca ionii de cupru omoara aceasta bacterie periculoasa, performanta nemaiintalnita la niciun alt metal, nici macar la aur.

 Un grup de cercetatori de la Universitatea din Southampton au pus apa continand bacterii E-coli in doua vase: unul de otel inoxidabil si altul de cupru. Apoi au analizat zilnic mostre de apa din cele doua recipiente. Rezultatul experimentului a fost acela ca, in vasul de inox, la temperatura camerei, bacteria E-coli s-a mentinut vie timp de luni de zile, in timp ce vasul de cupru a omorat-o in cateva ore. Acelasi experiment, efectuat la 10°C, a dat urmatoarele rezultate: in vasul de inox, bacteria a trait 34 de zile, in timp ce in vasul de alama n-a supravietuit decat 4 zile.

 Asadar, daca in spitale, restaurante, scoli, gradinite, magazine etc. utilizam recipiente de cupru pentru depozitarea apei, putem elimina riscul infectarii alimentelor cu aceasta bacterie periculoasa. E adevarat ca in prezent, vasele de inox sunt folosite aproape exclusiv, atat in localurile publice, cat si acasa, pentru ca sunt mai frumoase, mai stralucitoare si mai usor de intretinut. Cu toate acestea, cuprul este un material mult mai util si mai sanatos, si aceasta nu numai pentru ca omoara bacteriile si virusii. Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietati benefice pentru corpul uman. Iata cateva:

- Intareste sistemul imunitar;

- Ajuta organismul sa utilizeze fierul din sange;

- Reduce actiunea radicalilor liberi asupra tesuturilor, prevenind astfel imbatranirea acestora;

- Mentine consistenta si sanatatea oaselor;

- Ajuta la producerea unui pigment vital al pielii, melanina; din acest motiv, apa de cupru este recomandata celor care sufera de vitiligo;

- Ajuta la functionarea optima a glandei tiroide;

- Accelereaza digestia si reduce aciditatea stomacala;

- Mareste fertilitatea la femei;

- Si, nu in ultimul rand, creste potenta! Cei interesati sunt sfatuiti sa faca ceea ce barbatii indieni fac de mii de ani: sa-si cumpere o cana de cupru, s-o umple cu apa in fiecare seara, la culcare si s-o bea dimineata, imediat dupa trezire. Cuprul din aceasta apa ajunge in celulele corpului, unde este absorbit in aproximativ 45 de minute. De aceea, este recomandat sa nu se bea si sa nu se manance nimic in acest interval.

Cuprul este un mineral indispensabil organismului. El se gaseste in toate organele si tesuturile: ficat, creier, inima, rinichi, muschi. Lipsa acestui element poate da anemii severe. De aceea, nu neglijati alimentele care il contin in cantitati importante: stafidele, cerealele (in special graul), fasolea si mazarea. Dar, in acelasi timp, retineti ca in ziua de azi, cerealele, legumele si fructele cultivate intensiv au un continut mai scazut de cupru decat cele crescute natural, din cauza solului saracit in minerale.

Atentie: persoanele care iau suplimente cu zinc e bine sa stie ca acesta impiedica buna absorbtie a cuprului provenit din alimente. De aceea, in special acestora li se recomanda folosirea curenta a vaselor de cupru. De asemenea, o alegere excelenta pentru oricine este instalatia sanitara cu tevi de cupru. Un pahar de apa baut in fiecare dimineata direct de la robinet ne asigura ca nu vom suferi niciodata de deficienta de cupru.

Vorbind despre avantaje, iata si lista afectiunilor si a bolilor care pot fi prevenite sau ameliorate in urma consumului de alimente/bauturi preparate in Vase din Cupru

  • Alergiile
  • Chelia
  • Leucemia
  • Osteoporoza
  • Ulcerul stomacal
  • Artrita reumatoida
  • Anemie
  • Temperatura scazuta a corpului
  • Oase fragile
  • Osteoporoza
  • Vene dilatate
  • Scaderea numarului de celule albe din sange
  • Batai neregulate ale inimii
  • Cresterea nivelului de colesterol
  • Rezistenta scazuta la infectii
  • Malformatii congenitale
  • Pigmentare scazuta a pielii
  • Tulburari ale glandei tiroide

In concluzie, cuprul este un mineral vital pentru organismul nostru. Medicii recomanda ca macar o data la 2 ani sa facem un set de analize, astfel incat lipsa acestuia sa fie sesizata din timp, deoarece, fara cupru, sanatatea noastra este in pericol. Un nivel optim de cupru in organism va pastreaza mai sanatosi, mai tineri si mai frumosi pentru mai mult timp !